Camper verhuren belasting


Hoe zit het eigenlijk met het betalen van belasting als je je camper wilt verhuren? Ben je als camperverhuurder verplicht om belasting te betalen over je verhuurinkomsten? Wij leggen je uit hoe het werkt!


Hoe zit het met btw? 


Als je één camper slechts enkele weken per jaar verhuurd wordt, hoeven de huuropbrengsten niet aangegeven te worden bij de Belastingdienst. Als je je camper regelmatig verhuurt zodat er duurzaam opbrengst uit wordt verkregen, moet je wel omzetbelasting (btw) betalen. De Belastingdienst kan verhuur dan als zakelijk zien (ongeacht of je een bedrijf hebt), waardoor je btw moet afdragen. Voor zogenoemde kleine ondernemers geldt echter een bijzondere regeling. Als per jaar de af te dragen btw niet meer dan € 1.345 bedraagt, hoef je als particuliere verhuurder geen btw af te dragen. De af te dragen btw wordt dan op grond van de kleineondernemersregeling verminderd tot nihil. Dat betekent dat je tot een bedrag van € 6.405 geen btw over de verhuur van je camper hoeft af te dragen. Particuliere verhuurders zoals jij komen in de regel niet aan dit bedrag en hoeven dus geen btw af te dragen.


Ondernemerschap voor de btw betekent in beginsel ook dat je recht kunt hebben op aftrek van de btw. Voor het antwoord op de vraag of ook in jouw situatie recht bestaat op aftrek van btw, verwijzen wij je graag naar een ter zake kundig belastingadviseur. 


Wegenbelasting

Elke camperbezitter met een camper die jonger is dan veertig jaar moet motorrijtuigenbelasting te betalen. Net als bij personenauto’s hangt de hoeveelheid belasting die je moet betalen af van verschillende factoren, deze zijn onder andere:


  • het gewicht van de camper
  • de brandstof die de camper verbruikt
  • hoe milieuvervuilend de camper is 
  • in welke provincie de campereigenaar is gevestigd


Voor een kampeerauto is het tarief over een tijdvak van drie maanden een kwart van de wegenbelasting die betaald moet worden voor personenauto’s. Voor campers die bedrijfsmatig worden verhuurd, is de motorrijtuigenbelasting over hetzelfde tijdvak de helft van de belasting die betaald moet worden voor personenauto’s.


Meer weten?

Wil je meer informatie over het verhuren van je camper via GoSharing? Kijk dan snel verder op onze site of neem contact met ons op. Wij informeren je graag.

Je gebruikt een verouderde browser. Deze website functioneert mogelijk niet optimaal. We raden je aan Microsoft Edge, Chrome, Firefox of Safari te gebruiken.